Zasto blog o PDA-u i kome je namenjen?

Zasto blog o PDA-u i kome je namenjen?

Kada sam prvi put cula za PDA (Pathological demand avoidance – Patolosko izbegavanje zahteva/naloga) glasno sam se nasmejala i otelo mi se: “Zar tako nesto postoji!?” Onda sam cula i procitala opis ove “dijagnoze” i vise mi nije bilo do smeha. Prepoznala sam bar dve meni bliske osobe sa ovim karakteristikama.

O ovom fenomenu, tj. dijagnozi cula sam u inostranstvu i pocela da pregledam tekstove na engleskom jeziku. Ubrzo sam se izgubila u moru clanaka i raznorazne literature. Tada mi se nametnulo logicno pitanje: Kako je moguce da ranije nisam cula za PDA kada postoji toliko literature o tom fenomenu? I dalje ne znam odgovor na to pitanje, ali znam da sam pomocu gomile kljucnih reci pokusala da dodjem do necega o PDA-u na srpskom jeziku. E tu sam ostala kratkih rukava. Nema!!! Ili bar ja to nisam nasla. Razgovarajuci sa strucnim ljudima u Srbiji shvatila sam da niko od njih nije cuo za PDA. Neki od njih slabo razumeju engleski i molili su me da kada prevedem neke tekstove to podelim sa njima.

Upravo to i jeste svrha ovog bloga – Deljenje informacija o PDA-u na srpskom jeziku. Nadam se da ce to bar malo doprineti budjenju svesti o vaznosti prepoznavanja i razumevanja ovih tendencija kod dece, kao i osmisljavanju i primeni adekvatnih metoda u radu sa njima. Blog je pre svega namenjen roditeljima i ljudima koji rade sa decom.

Image result for calvin and hobbes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s