Kako je nastao pojam PDA?

Kako je nastao pojam PDA?

Ovaj pojam prva je upotrebila profesorka Elizabeth Newson tokom osamdesetih godina XX veka. Newson i njene kolege (sa Notingemskog univerziteta – Odsek za istrazivanje decijeg razvoja) sve manje su bili zadovoljni terminom “netipicni autizam” koji se vrlo cesto koristio u Velikoj Britaniji tog doba. Smatrali su da roditeljima nije od pomoci cinjenica da njihovo dete nije tipicno u odnosu na odredjenu dijagnozu ili stanje.

Tokom vremena Newson je uocila da su ova deca, iako netipicna u odnosu na klinicku sliku autizma i Aspergerovog sindroma, vrlo slicna medjusobno po nekim vaznim karakteristikama. Centralna karakteristika koja je odlikovala svu ovu decu bila je opsesivno izbegavanje obicnih zahteva svakodnevnog zivota. Ono sto im je, takodje, bilo zajednicko jeste zadovoljavajuce socijalno razumevanje i socijabilnost koja im je omogucavala da budu socijalno manipulativni u tom “izbegavanju”. Ovakav nivo socijalnog razumevanja, zajedno sa kapacitetom za mastovitu igru, bio je glavna karakteristika koja je snazno odudarala od dijagnoze autizma. Posle niza studija i ekstenzivnih istrazivanja, Newson je predlozila da se PDA konstituise kao poseban entitet u okviru Pervazivnih razvojnih poremecaja.

Glavne i disktiktivne karaktereistike PDA-a koje su identifikovali Newson i njeni saradnici jesu:

  1. Pasivnost u prvoj godini zivota;
  2. Opiranje i izbegavanje obicnih zahteva svakodnevnog zivota … strategije izbegavanja su sustinski socijalno manipulativne;
  3. Povrsinska soijabilnost, ali ocigledni nedostatak osecaja za socijalni identitet, ponosa ili srama;
  4. Labilnost raspolozenja, impulsivnost, vodjeni su potrebom za kontrolom;
  5. Lakoca igranja uloga i pretvaranja;
  6. Zaostajanje u razvoju jezika (verovatno rezultat pasivnosti), ali u dobroj meri sustignu svoje vrsnjake kasnije;
  7. Opsesivno ponasanje;
  8. Neuroloski uticaj.

 

Izvori:

Christie, P., Duncan, M., Fidler, R., Healy, Z. (2012): Understanding pathological demand avoidance syndrome in children: a guide for parents, teachers and other professionals, Jessica Kingsley Publishers, London and Philadelphia.

Newson, E., Le Marechal, K., David, C. (2003): Pathological demand avoidance syndrome: a necessary distinction within the pervasive developmental disorders, Archives of Disease in Childhood, 88: 595-600.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s